среда, 30. септембар 2015.

Pekmez od šljiva

Posle džema od breskvi na red su došle šljive.Kao što sam već pisla septembar mesec u našoj kući je u znaku zimnice.Počnemo sa džemovima a uglavnom završi sa barenim paprikama ali o tome ćemo nekom drugom prilikom.Ovaj pekmez mnogo volim jer se sprema veoma jednostavno i sprema se u rerni što je meni dosta lakše.Ove godine sam malo izmenila recept pa sam pred kraj pečenja dodala rum i pekmez je dobio novu aromu.Dok smo bili manji mama bi nam pravila rolat sa ovim pekmezom a mi nismo znali koliko nam je dosta.Nekoliko puta se dešavalo da je morala da pravi dva rolata odjednom pošto bi smo mi prvi pojeli dok se ona okrene.

     


Potrebni sastojci:3 kg šljiva,1 kg šećera,rum(po zelji)

Način pripreme:
Šljive dobro operite, stavite na kuhinjsku krpu i posušite (možete ih i ostaviti da se same osuše). Izvadite koštice iz šljiva i preplovite ih. Kada budete pripremali šljive, odbacite sve one koje su oštećene ili crvljive. Ipak, najbolje bi bilo da su šljive što mekanije.
Rernu zagrejte na 200C. Šljive pomešati sa šećerom,pa stavite u pekač i paziti da ne bude pretrpan, jer će pekmez krčkati i mogao bi vam isprskati rernu.Ukoliko nemate pekač može poslužiti i neka dublja tepsija.
Poklopite pekač i stavite u  rernu. Držite poklopljeno prvih 30 minuta pečenja, pa promešati šljive. Ostavite da se krčka u rerni još 2 do 2,5 sata, bez poklopca, mešajući povremeno.Kada primetite da se pekmez zgusnuo dodajte rum,pa pecite još 10 minuta.
Stаklene tegle oprаti i blаgo zаgrejаti u rerni. Dok je još topao džem sipati u zagrejane tegle.Zatim tegle sa džemom pasterizovati u rerni zagrejanoj na 100 oko sat vremena.Potom isključiti rernu,a tegle ostaviti da stoji unutra zatvorene preko noći,kako bi se postepeno ohladile.
Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар