среда, 28. јануар 2015.

Pletenice

Još jedan recept iz mog omiljenog kulinarskog časopisa Mezze.Recept za bakine platenice sam pronašla pre nekih mesec dana u ovom časopisu i oduševila sam se.Morala sam odmah isprobati  i svu u kući su bili oduševljeni.Ove pletenice su fantastična grickalica i mogu se jesti i sutra dan jer ostanu meki i sveži.Ja sam jedino morala da trostruko povećam dozu u odnosu na originalan recept pošto smo mi velika porodica i umesto masti koristim margarin. 
                   

Potrebni sastojci:
Kvasac,400 ml mleka,1kg brašna,250gr margarina,2 kašičice soli,jaje za premazivanje,susam,kim.
Način pripreme:
Razmutiti kvasac u malo toplog mleka sa kašikom šečera i brašna.Ostaviti da nadodje.Izmešati brašno,so,maragarin i u to dodati nadošli kvasac.Zamesiti testo dodatkom mleka da bude srednje meko.Ostaviti 10-15 minuta da odstoji.Nakon što je testo odstajalo odvajati komadiće testa veličine oraha i rastanjiti,u dugačak štapić.Spojiti krajeve i upleteti kao pletenicu.Mogu se spojiti u krug i izgledati kao venčići.Pošto ja poslednji put nisam imala vremena da pravim klasicne pletenice ja sam deo po deo testa testa razvlačila oklagijom debljine manje od prsta,sekla nožem trake i krajeve plela ka sredini.Dobila sam štapiće koji su nakon pečenja nadošli pa izgledaju poput pletenica.
Poredjati u podmezan pleh i premazati jajetom.Po zelji mogu se posuti susamom,kimom,morskom šolju.Ostaviti 10-ak minuta na toplom mestu i onda peći u zagrejanoj rerni dok ne porumene.
Uz ovo pecivo moze se poslužiti neki fini namaz ili neka lagana salata.


Prijatno!!!

среда, 21. јануар 2015.

Salata sa kupusom

Još jedna salata koja nema tačan recept i nikada ne ispadne kao prehodni put.Ova salata ima glavni sastojak kupus a ostali sastojci se menjaju po ukusu.Po pravilu ona se pravi od ljubićastog kupusa ali moze i od obicnog.Ja sam ovaj put imali mladi šaren kupus i bila je odlična.Salata se veoma lako pravi i veoma je osvežavajuća.Moe se napraviti uz neko pecivo i da bude super ako želite neki lagani ručak ili večeru.


                                                                                                       
Potrebni sastojci:Manja glavica kupusa,sveži krastavac,praziluk ili mladi luk(po zelji),grčki jogurt,pavlaka,malo senfa,majonez(po ukusu),so.
Nacin pripreme:
Kupus oprati i izrendati na rendu.Ako je mekši može i da se iseče na tanke tračice.Krastavac oljuštiti i iseći na kocike(ako želite možete i da ga izrendate),dodati praziluk.Ja sam ovaj put naseckala i kineski kupus koji je salati dao svežinu.Nema razlike u ukusu ali kineski kupus je dosta mekši od običnog pa je u kombinaciji sa njim dao neku novu teksturu salati.Posoliti povrće i dodati jogurt,pavlaku i kasičicu senfa.Ja sam ovaj put dodala i malo majoneza ali moze i da se izbegne.
Ako želite salati mozete dodati i skuvane makarone,kukuruz ,rotkvice ili neko drugo povrce koje volite.Možete naseckati bademe,lešnike,kikiriki.

Prijatno!!!

петак, 16. јануар 2015.

Makorone sa sirom

Jednostavna i fina pasta. Za užinu ili večeru, a ponekad i za ručak ako baš nemate vremena.Jena od mojih omiljenih pasta  u ovih hladnim i tmurnim danima.Jos ako ih zapecete kao sto sam ja ovaj put uradila dobijete lepu i hrskavu koricu i pastu dizete na visi nivo.

Potrebni sastojci(za 4 osobe):
Kesa testenine,malo margarina,kasika gustina,200ml,mleka,kisela pavlaka,300gr kackavalja,so.biber,prezle za posipanje.
Nacin pripreme;
Skuvati makarone u prokljucalu vodu sa dodatkom soli i ulja.Ja sam koristila pena testeninu ali moze i neka druga.Kada testenina bude kuvana procediti kroz hladnu vodu.
U serpu staviti margarin,kada se istopi dodati gustin(moze i brasno) i pustiti da se sjedini.Dodati mleko i ostaviti nekih 2 minuta da kljuca.Nakon toga dodati kackavalj ili neki sir koji se topi,dodati pavlaku,izmesati masu i dodati testeninu.Sjediniti smesu sa testeninom dodati so,biber ili sta vec colite od zacina i sipati u vatrostalnu ciniju.Posuti prezlama i malo izrendati kackavalj preko svega.Staviti u hladnu rernu ukljuciti na 200C i peci nekih 15  minuta dok ne dobije koricu.Pre posluzenja mozese se posuti origano ili bosiljak ako volite.
Ovo jelo mozete posluzitu uz neku svezu salatu.


Prijatno!!!

уторак, 13. јануар 2015.

Rol virsle

Evo posle dužeg vremena novi recept.Mislim da naslov sve govori.Jedno od mojih omiljenih peciva iz pekare rol virše.Vec duže vreme počinjem da ih pravim i uvek odustanem i odem da kupim gotove.Pre neko jutro su mi se toliko prijele,napolje neko ružno vreme,mene mrzi da izadjem i onda sam odlučila da probam da ih napravim.Kad sam počela da mesim testo shvatila sam da je jednostavno i da od sada ih sama pravim.Svi u kući su se oduševljeni sa njima i nestali su dok sam se okrenula.

Potrebni sastojci:250ml mleka,kvasac,kašika šećera,200ml ulja,2 kašičice soli,1kg brašna,20-tak viršli,jaje.
Nacin pripreme:
Mleko ugrejati da bude mlako.Sipati mleko u činiju sa kvascem dodati kašiku šećera i ja uvek dodam dodam kašiku brašna,tako sam naucila od mame.Ostaviti kvasac da nadodje.U nadošli kvasac sipati ulje,so i postepeno dodavati brašno.Umutiti testo tako da se ne lepi i da može rukom da se obraćuje.Ostaviti 20-tak minuta da odstoji.
Nakon 20 minuta testo razvući oklagijom u pravougaonik.
Moze se razvući celo testo odjednom ali ja sam razvačila deo po deo testa jer mi je tako lakše.Razvučeno testo iseći na tračice debljine malog prsta.Viršle  staviti na kraj trake pa uviti.Ako su viršle debelje mogu se vertikalno preseći na pola.Uvijeno testo ostaviti da odstoji 10-minuta.Premazati rolnice jajetom i peći dok ne porumene.
Od ovog testa se mogu praviti i druge rolnice.Pošto mi je ostalo testa ja sam ga razvukla isekla na kockice i stavila izrendanu čokoladu na sredinu spojila krajeve i uvila u rolnicu.Isto tako moze da se stavi i džem ili napraviti slane sa sirom ili šta  god volite.


Prijatno!!!