субота, 23. мај 2015.

Kakao kocke

Evo jednog veoma jednostavnog recepta koji sam dobila od ujne.Kolač se fantastičan jer nema puno sastojaka,pravi se za 5 minuta i mnogo je ukusan.Ovaj kolač nema ni tačan naziv,ja sam ga probala kod ujne i odmah sam tražila recept koji sam morala da isprobam.Ukućani su se oduševili sa njim i već danima ga pravimo.Možete ga jesti sa svezim vocem,sa sladoledom ili možete jesti samo njega pošto je fenomenalan.Ranije sam pravila ovakve kolače sa jajima,margarinom i bile su ok.Pojedemo ali nikad nismo bili oduševljeni sa njima kao sa ovim.Preporučujem vam da ga probate jer jednom kad ga napravite više nećete prestajati.
U prošlom postu sam obećala recept za slatko od jagoda.Sa tim receptom ću morati sačekati par dana posto smo pojeli slatko pre nego sam uspela da slikam.

 


Potrebni sastojci:2 šolje brašna,1 solja šećera(ja sam koristila žuti),1 kesicaa sode bikarbone,3 kašike kakaoa(ja stavljam 1,5 kakaoa i 1,5 neskvika)1 šolja ulja,2 čase jogurta(360 gr)
Glazura:50 gr margarina,7 kašika mleka,7 kašika secera,200 gr cokolade(ja sam koristila bambijevu cokoladu za kuvanje)

Nacin pripereme:
Izmeriti 2 šolje brašna(ja korstim klasične bele šolje za belu kafu),šolju šećera,kašičice kakao i neskvika i kesicu sode.U to dodati šolju ulja i 2 čase jogurta.Zadnji put kad sam pravila doala sam i kašičicu ekstrata vanile.Ne oseća se pri jedenju ali miriše kuća dok se kolač peče.Pomešati sastojke i staviti u nauljan pleh da se peče u prehodno zagrejanoj rerni na 200 C.Peci 10-15 minuta u zavisnosti od rerni.Najbolje je posle 10 minuta probosti nož i ako vam ništa ne ostane na njemu kolač je pečen.

Dok se kolač peče isptopiti cokoladu sa maragarinom,šećerom i mlekom.Čim kolač bude pečen preliti čokoladu preko njega i ostaviti da se ohladi.


Prijatno!!!

уторак, 19. мај 2015.

Američke palačinke

Oduvek me je zanimalo po čemu se te palačinke toliko posobne.Trazila sam recepte,gledala na televiziji kako ih prave i uvek mi se cinilo da je kompikovano.Pre neki dan gledajući recepte na Minjinoj kuhinjici naisla sam na recept za ove palačinke i odlucila da probam da napravim.Ono sto m se svidelo kod ovog recepta je sto je veoma jednostavan i pravi se brzo.Pocela sam da pravim i odma duplirala dozu posto mi je ova kolicina bila mala.Razlika u odnosu na klasicne palačinke je što je testo za ove pačinke dosta gušće i sto se one prave manje a deblje.Ukućani su toliko oduševljeni sa njima da sam morala da ih pravim 3 dana za redom i oni bi ih pojeli dok ih ja jos pržim.Ove palačinke smo jeli sa domaćim slatkim od jagoda,sa dzemom,a neko ih je jeo i sa kuglom sladoleda.Recept za slako od jagoda ću pisati u sledećem postu.


Potrebni sastojci:250 ml mleka,220 gr brašna.1 jaje.2 kašičice šećera,1/2 kašičice soli,1 vanilin šećer,1/2 praška za pecivo,na vrh noža soda bikarbone,40-50 gr maslaca
Nacin pripreme:
Sa mikserom,najmanjom brzinom umutiti mleko i jaje. Maslac rastopiti, malo prohladiti pa dodati predhodnoj smesi. Pomešati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer i so, pa sve zajedno sjediniti. Sa manjom kutlačom stavljati smesu na zagrejani tiganj(nije potreno stavljati ulje na tiganj), da palačinka bude oko 10-12 cm. Kada počnu da se stvaraju mehurići, uz pomoć špatule okrenuti palačinku i pržiti i drugu stranu,ali mnogo kraće nego prvu. Sve ukupno, za jednu palačinku vam treba manje od jednog minuta.
Složite palačinke jednu na drugu prelite je sipupom i posluzite dok su tople.
Prijatno!!!

субота, 16. мај 2015.

Bakin kolač-Galete

Najbolji kolač koji obožavam da jedem.Ovo je stari recept moje mame po kojem ih ja pravim vec godinama.Kad nemam mnogo vremena a jedi mi se nesto slatko galete su moj izbor.Mnogo volm ovaj kolac zato što je veoma jednostavan i pravi se brzo.Uglavnom ga  jedem sa euro-kremom posebno dok je galeta topla.

      


Potrebni sastojci:3 jaja,šolja šećera,šolja mleka,prasak za pecivo,šolja ulja,5 šolja(600 gr) brašna.

Način pripreme:
U činiju staviti jaja i šećer i žicom dobro umutiti.Dodati mleko i ulje i sve sjediniti.Na kraju dodati brašno u kojem je prašak za pecivo i sjedini smesu.
Uključiti aparat za galete i kad se dobro ugreje sipati smesu i peci dok ne dobiju zlatnu boju.
Mozete posluziti sa dzemovima,kremovima ili mogu i ovako bez ičega.
Napomena:
Šolja u kojima sam merila sastojke je šolja za belu kafu.


Prijatno!!!

уторак, 12. мај 2015.

Kačamak

Pravi crnogorski kačamak po receptu moje mame.Razmisljajuci sta bi mogli da spremimo za ručak danas setim se ja kačamaka.Odavno ga nismo pravili i nikad do sad ga nisam pravila ja pa sam odlučila da probam.Imala sam malu pomoć oko mesanja ali glavni deo sam radila sama i uspela sam.Ispao je isti kao mamin i svi su oduševljni sa njim.Pravila sam ga po starom crnogorskom receptu sa krompirom a onda zaliven sa margarinom i sirom.Jeli smo ga sa jogurtom i nismo znali koliko nam je bilo dosta.Nije bas lak za pravljenje i malo je teze mešati brasno i kromir ali tu uvek moze da vam neko pomogne.

   


Potrebni sastojci:1kg belog krompira,500gr kukuruznog brasna,250gr margarina,500gr starog punomasnog sira,so
Nacin pripreme:
Krompir oljuštiti iseci na kockice,i staviti da se kuva u posoljenoj vodi.Kad je krompir skuvan izgnjeciti ga i onda lagano dodavati kukuruzno brašno.Na sredini napraviti rupu u brašnu kuda može da izlazi voda i da preliva preko brašna i krompira pa sve kuvati na tihoj vatri još nekih 15-ak minuta.Kačamak onda treba utući sa drvenom varjačom na tihoj vatri, kako bi se od krompira i brašna dobila homogena glatka masa.Ovo mešanje je malo naporno i zahteva dosta snage tako da je u tom delu meni pomagao tata.

U drugom tiganju istopiti margarin i dodati sir(po zelji mozete dodati i kajmak).Vazno je koristi punomasan sir upravo zbog topljena.Kad se sir isopio dodati ga kačamaku uz stalno mesanje.
Poslužiti dok je toplo uz jogurt ili kiselo mleko.
Napomena:Ostala sam vam duzna slike pravljena kačamaka ali drugom prilikom kad bude pravila slikacu posto sad nisam bila u mogućnosti.


Prijatno!!!

петак, 8. мај 2015.

Pita sa jabukama

Jedan stari provereni recept za cuvenu pitu.Za ovaj recept znam od kad znam za sebe i ovu pitu svi zivi obozavamo.Ova pita ima i jednu zanimljivu pricu.Moj ujak mnogo voli ovu i pitu kao i ja.Dok sam bila manja i dok nisam naucila sama da je pravim ova pita je imala sifru koju smo nas dvoje smislili.Ja mu posaljem poruku pita on istog momenta zove moju mamu da se najavi da dolazi i onda ona nebi imala kud i morala bi da je pravi.I onda bi nas dvoje seli i jeli do iznemoglosti.Sada kad sam sama pocela da je pravim ista je prica.Ovu pitu mnogo volim zato sto ima tu hrskavu koricu i prelep kiselkast fil.Pravi se veoma brzo i lako.


 

Potrebni sastojci:500 gr kora za slatku pitu,1kg nakiselih jabuka,3-4 kasike secera,kesica cimet,ulje i kisela voda.
Nacin pripreme:
Jabuke oprati,oljustiti i izrendati.Dodati 3-4kasike secera(u zavisnosti koliko zelite da bude slatka) i cimet i izmesati.
U cinijicu sipati ulje i kiselu vodu i poceti sa redjanjem pite.
Kore za pitu  ređati na sledeći način: prvu koru premazati mešavinom ulja i mineralne vode, pa preko nje staviti drugu koru, premazati ponovo mesavinom.Staviti preko trecu koru i na nju staviti fil.Krajeve pite podviti (da fil ne bi cureo)
urolati.Raditi tako dok se ne potrosi materijal.Meni ispaden 6-7 rolata.
Peci u zagrejanoj rerni dok ne porumene oko 15-ak minuta.Posluziti sa secerom i prahu.

Prijatno!!!

уторак, 5. мај 2015.

Tortilje sa piletinom

Pre nekih godinu dana sam prvi put kupila gotove tortilje i veoma su mi se svidele.Prelistavajući  Mezze magazin nasla recept za ove tortilje palo mi je napamet da probam sama da ih napravim.Prvi put su bile dobre ali malo tanke.
Sledeci put sam pravila malo deblje i nisu bile lose.Ali poslednji put kad sam ih pravila bile su fenomenalne.Čak ih je i moja mama probala i ako ih nikad nije volela i bas su joj se svidele.Za pravljenje ovih tortilja ne treba vam mnogo vremena i prave se veoma jednostavno.Zamesi se testo,ostavi oko 2 sata da odstoji i onda pece.




Potrebni sastojci:

Tortinje(12 komada):300+100gr brašna,prašak za pecivo,kašičica soli,60gr otopljenog putera(ja sam koristila magrarin),180ml tople vode
Punjenje:300-400gr belog mesa,zelena salata
Umak:100gr pavlake(ili grckog jogurta),2 kasike majoneza,kašičica senfa,so i biber
Nacin pripreme:
U posudu staviti 300gr brašna,so i prašak za pecivo.Dobro promešati pa dodati puter i mlaku vodu.Viljuškom bešati dok moze a onda dodavati malo po malo brašna (od 100gr)dok se ne zamesi fino,glatko i elasticno testo.Pokriti providnom folijom i ostaviti 2 sata.
Testo podeliti na 12 loptica pa na povrsini posutoj brašnom tanjiti svaku lopticu u kruzni oblik.
Teflonski tiganj dobro ugrejati i svaku tortilju pecite po pola minuta sa svake strane.Redjati na tanjir i prekriti folijom da bi ostale mekse.
Kad se ohlade mogu se staviti u frizider na nekoliko dana ili mogu da se zamrznu.

















Sa ovim totriljama mozete jeste sta volite,mozete praviti giros,mozete ih jesti sa povrcem,ili kako god zelite,meni su omiljene sa piletinom,dobrim umakom i zelenom salatom.

Jedno vreme sam pravila sa dinstanom piletinom ali zadnja dva puta sam pravila sa piletinom sa prezlama i nije lose.
Piletinu iseci na tracice,posoliti i ostaviti sa strane jedno 5 minuta.Tracice valjati u prezle i prziti.Ja meso spremam pre neko sto pocnem da pecem tortilje da se tortilje ne bi hladile.
Uz ovo jelo obavezno napravim i umak tako sto sve sastojke stavim u cinju,izmesasm i stavim u frizider da se dobro ohladi.
Na toplu tortilju namazati umak,preko staviti list zelene salate,preko toga parčiče mesa uviti tortilju u rolat i jesti.


Prijatno!!!


петак, 1. мај 2015.

Pita sa spanacem

Omiljena pita u ovim prolecnim danima.U poslednje vreme kad pravim pite volim da kore budu uske i sa ne bas puno fila ali ovde je potpuno druga prica.Pitu sa spancem obozavam i morala je da ima dosta fila da  bi se osetili taj prelep ukus spanaca.Jedno vreme sam pravila posnu verziju ove pite i obozavm je ali ovaj put po nagovoru ukucana pravila sam sa sirom i jajima.I bilu su u pravu.Pita je bila fenomenalna i sa slašcu smo je pojeli.

 

Potrebni sastojci:500 gr kora za gibanicu,600gr spanaca,250gr sitnog sira,kiselo mleko,2 jaja,so,ulje i kisela voda
Nacin pripreme:
Spanać očistite,oprarati i sitno iseckajte, pa izmešajte sa sirom i umućenim jajima. Dodajte kašičicu soli i kiselo mleko.
U cinijicu sipati ulje i kiselu vodu i poceti sa redjanjem pite.
Kore za pitu  ređati na sledeći način: prvu koru premazati mešavinom ulja i mineralne vode, pa preko nje staviti drugu koru, premazati ponovo mesavinom.Staviti preko trecu koru i na nju staviti fil.Krajeve pite podviti (da fil ne bi cureo)
urolati.Raditi tako dok se ne potrosi materijal.Meni ispaden 6-7 rolata.
Peci u zagrejanoj rerni dok ne porumene oko 15-ak minuta.Posluziti dok je topla.

Prijatno!!!