недеља, 1. фебруар 2015.

Jafa kolac

Jedan od prvih kolača koja sam naučila da pravim.Pravim ga po maminom receptu koji je star koliko i ja,oko 25 godina.Mekan,sočan i mirisan kolac sa neodoljivom aromom narandze,ako volite jaffa keks kao što je u mom slučaju,ovaj jednostavan kolač ce vas oduševiti.Pravi se veoma lako i brzo.
Potrebni sastojci:
Korax2:2 jaja,12 kašika šećera,12 kašika mleka,12 kašika ulja,12 kasika brašna,prašak za pecivo.
Fil:12 kašika šećera,200 ml vode,3 kašike dzema,2-3 zamrznute pomorandze,jedna izmrvljena kora.
Glazura:200gr čokolade za kuvanje,malo ulja i mleka
Način pripreme:
Umutiti jaja,dodati šecer,mleko,ulje brašno pomešano sa praškom za pecivo.Ugrejati rernu na 250C i staviti da se peče.Testo se može mutiti mikserom.Dok se kora peče umutiti još jednu takvu koru i nju ispeći.Ostaviti kore da se ohlade i preći na fil.
U šerpu sipati vodu dodati šećer i ostaviti da proključa.Nakon sto je voda proključala doda se dzem(najbolji je od kajsije ili breskve)po mogućnosti domaći.Izmeša se i doda jedna izmrvljena kora.U dobijenu masu se dodaju izrendane pomorandze.Sto je vise pomorandze to je ukus bolji.Dobijenu masu staviti preko kore.
Istopiti čokoladu sa malo ulja i mleka i preliti preko kolača,Ostaviti kolač da ostoji nekoliko sati,najbolje preko noći.


Prijatno!!!

3 коментара: