недеља, 8. фебруар 2015.

Lenja pita

Kolač mog detinjstva.Od kad znam za sebe znam i za ovaj kolač.Prvo ga je pripremala moja baka,pa onda mama a sad je došao i red na mene.Sećam se dok sam bila manja svaki put kad bi baba pravila ovaj kolač ja bi joj pomagala oko jabuka i posle se pravila važna kako sam ja spremala.Jedini problem u ovom kolaču ako se to može i nazvati problemom je što se brzo pojede.Jedno vreme pravili smo 2 pleha ovog kolača jedan za drugim.Prvi pleh pojedemo dok je još vruć,a drugi pleh nam ostane za kasnije.Pre neki dan sam odlučila da babi za rodjendan prvi put sama napravim kolač i iznenadila sam se koliko je jednostavno.Ranije kad sam pravila sa babom pravljenje tog kolača bi se odužilo pa smo znale i po ceo dan da budemo u kuhinji.Kolač se veoma jednostavno pravi i veoma je ukus i sočan zbog jabuka.


Potrebni sastojci:
Testo:250gr margarina,250gr šećera,šolja od male kafe mleka,prašak za pecivo,2 cela jajeta+žumance(belance ide u jabuke),500gr brašna.
Nadev:1,5kg nakiselih jabuka,šećer po zelji,kesica cimeta,belance.
Glazura:200gr čokolade za kuvanje,malo mleka i ulja
Način pripreme:  
Omekšani margarain pomešati sa šećerom,dodati šoljicu mleka,2 cela jajeta i žumance.Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo.Dobijenu masu podeliti na dva dela.Jedan deo staviti u nauljani pleh sa brašnom i razvući testo po celom plehu.Ako vam se cini da je tanko i da je malo testa nemorate da brinete,pošto ce testo nadoći u rerni.Preko tog testa staviti nadev.
Nadev se pravi tako sto se jabuke oljušte,izrendaji i u njih se doda šećer,cimet i viljuškom umuceno belance.
Preko toga se stavi drugi deo testa u koji se doda pola šoljice za kafu mleka.Razvući testo po nadevu i staviti da se peće u zagrejanoj rerni od 15-20 minuta.Kad testo počne da dobija boju pokriti papirom da kora nebi izgorela.

Kad se kolac ispeče preliti sa glazurom od čokolade i ostaviti nekoliko sati da se ohladi.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар