уторак, 3. новембар 2015.

Ćufte iz rerne

Ćuftice su jelo koje mi u kući obožavamo.Često ih spremamo i sa slašću pojedemo.Ranijih godina smi ih pržili ali nam u poslednje vreme smeta prženo pa ih spremamo u rerni.Ćuftice iz rerne su mnogo ukusnije i nisu teške za jedenje.Uz naše ćuftice je obavezan sos od paradajza i krompir pire.Još dok smo bili manji navikli smo da tako jedemo i ni sad ne menjamo.Moj brat obožava ćufte i mogao bi da ih jede svaki dan.

                      
Potrebni sastojci:
Ćufte:700gr mlevenog mesa,kriška hleba(najbolja krajka),glavica crnog luka,2 čena belog luka,so,biber,aleva,jaje
Paradajz sos:500 ml tomata,ulje,kašika brašna,so,kašika šećer,2-3 čena belog luka
Način pripreme:
Natopite parče hleba u vodu,odmah izvadite i rukom ocedite. U posudu stavite mleveno meso i sjedinite s oceđenim hlebom.Očistite 2 čena belog luka (ako volite može i više),izrendanu glavicu crnog luka i pomešajte s mesom i hlebom, pa dodajte so,biber,alevu papriku(količina po zelji).Na kraju stavite jaje i izmešajte da se masa poveže.Ostaviti nekih pola sata a može i duže u frižider.
Kad malo odstoje praviti loptice i redjati u vatrostalnu činiju u koju smo prehodno sipali ulje.Kad potrošimo svo meso vatrostalnu dobro zatvotiti folijom i staviti u hladnu rernu.Rernu uključiti na 250C i peći ćuftice oko sat vremena.
Dok se ćuftice peku možete preći na pravljenje umaka.
U šerpu sipati malo ulja i dodati kašiku brašna.To propržiti da dobije zlatnu boju i u to dodati tomato,kašiku sećera i malo soli.Na tihoj vatri krčkati jedno 10-ak minuta i onda dodati sitno seckan beli luk,biber.Po želji možete dodati origao,bosiljak ili neki drugi začin.
Kada ćufte bude gotove poslužiti sa umakom.U našem slučaju uz to i ide i krompir pire.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар