четвртак, 12. фебруар 2015.

Sarma moje mame

Omiljeno jelo u zimskim danima u mojoj kuci.Prosto je nemoguce zamisliti novu godinu bez sarme.Ova sarma moje mame je malo drugacija jer nije zavijana nego redjana.Posto u nasoj kuci ne voli svi kiseli kupus u sarmi moja mama je odlucila da  vise ne zavija nego redja red kupusa,red mesa i onda svako bira sta ce da jede.Ovakav nacin pravljenja je mnogo laksi i brzi a dobija se isto kad sipate u tanjir.Uz ovo jelo obavezno ide tucana paprika i luk.
          


Potrebni sastojci:
1,5-2kg ribanca,1kg mlevenog mesa,veca glavica luka,solja pirinca ,so,biber,aleva,vegeta.
Zaprska:Pola solja vode,varna kasika brasna,kasicica aleve paprike.
Nacin pripreme:
Seckani kupus staviti u serpu,dodati ulje i prziti dok meso ne bude gotovo uz mesanje.U drugu serpu proprziti meso sa isekcanom glavicom luka dok ne dobije boju.Kada meso bude gotovo dodati solju pirinca, zacine po ukusu ove zacine ja stavljam(kasiciu soli,bibera,vegete i aleve paprike).Kad meso bude gotovo,poceti sa redjanjem.U serpu staviti malo ulja,staviti deo kupusa da se prekrije dno i preko toga staviti meso.Redjati tako dok se ne potrosi sav kupus i svo meso.Naliti vodom i krckati nekih 1,5-2 sata na tihoj vatri.
Kada sarma bude pri kraju napraviti zaprsku tako sto u pola solje vode stavite brasno,alevu i time preliti sarmu.Serpu malo prodrmati da se sve to sjedini.Ostaviti 10-ak minuta da provri.
Nakon toga ja deo sarme prebacim u vatrostalnu ciniju i zapecem nekih 20-ak minuta do pola sata.Ja vatrostalnu stavljam u hladnu rernu.
Isto ovako moze da se pravi i sa liscem od vinove loze i liscem od rena.Lisce se popari vrelom vodom nekoliko puta,nakon toga se isecka i onda se redja.Ovo je takodje bozanstveno jelo koje mi obozavamo.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар