петак, 3. април 2015.

Pilav

Pilav je jedno od jela koja me vraćaju u detinjstvo.To je jelo koje se oduvek kod nas pripremalo sa piletinom i prosto je nezamislivo jesti batake bez njega.
Postoje razne verzije ovog jela ali ga ja spremam po maminom starom receprtu.Proprzeni pirinac pa onda zapecen u rerni u vatrostalnoj u kojoj se peklo meso po meni je nesto najbolje.Moča koja ostane od mesa i u kojoj se pirinac pece mu daje šmek i bez te moče pirinac nema isti ukus.Mi volimo kad pirinac dobije koricu pa bude i malo hrskav.

 


Potrebni sastojci:3 bataka sa karabatakom,oko 250gr pirinča,glavica crnog luka,vegeta,so,biber
Nacin pripreme:
Batak i karabatak oprati,staviti u vatrostalnu,posuti ih vegetom i dobro zatvoriti folijom sa svih stana.Staviti u hladnu rernu,ukljuciti je i peci nekih sat i po vremena.Nakon toga skinuti foliju i vrati da se zapeku nekih 10-ak minuta.
Luk sitno iseckati i proprziti na ulju, dodati očiscen i opran pirinač.Proprziti nekih 10-ak minuta,preliti sa močom od bataka i dodati malo soli i biber po ukusu.
Prebaciti u vatrsostalnu u koju se peklo meso i zapeci.Peci dok pirinač ne omekša.



Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар