уторак, 12. мај 2015.

Kačamak

Pravi crnogorski kačamak po receptu moje mame.Razmisljajuci sta bi mogli da spremimo za ručak danas setim se ja kačamaka.Odavno ga nismo pravili i nikad do sad ga nisam pravila ja pa sam odlučila da probam.Imala sam malu pomoć oko mesanja ali glavni deo sam radila sama i uspela sam.Ispao je isti kao mamin i svi su oduševljni sa njim.Pravila sam ga po starom crnogorskom receptu sa krompirom a onda zaliven sa margarinom i sirom.Jeli smo ga sa jogurtom i nismo znali koliko nam je bilo dosta.Nije bas lak za pravljenje i malo je teze mešati brasno i kromir ali tu uvek moze da vam neko pomogne.

   


Potrebni sastojci:1kg belog krompira,500gr kukuruznog brasna,250gr margarina,500gr starog punomasnog sira,so
Nacin pripreme:
Krompir oljuštiti iseci na kockice,i staviti da se kuva u posoljenoj vodi.Kad je krompir skuvan izgnjeciti ga i onda lagano dodavati kukuruzno brašno.Na sredini napraviti rupu u brašnu kuda može da izlazi voda i da preliva preko brašna i krompira pa sve kuvati na tihoj vatri još nekih 15-ak minuta.Kačamak onda treba utući sa drvenom varjačom na tihoj vatri, kako bi se od krompira i brašna dobila homogena glatka masa.Ovo mešanje je malo naporno i zahteva dosta snage tako da je u tom delu meni pomagao tata.

U drugom tiganju istopiti margarin i dodati sir(po zelji mozete dodati i kajmak).Vazno je koristi punomasan sir upravo zbog topljena.Kad se sir isopio dodati ga kačamaku uz stalno mesanje.
Poslužiti dok je toplo uz jogurt ili kiselo mleko.
Napomena:Ostala sam vam duzna slike pravljena kačamaka ali drugom prilikom kad bude pravila slikacu posto sad nisam bila u mogućnosti.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар