петак, 11. септембар 2015.

Pain au Chocolat

Prelepo lisnato pecivo puno čokolade kao iz Francuske pekare.Jednom sam ih probala u jednoj pekari i od tad sam oduševljena sa njima.Recept za ovo pecivo pronalašla sam u maminoj kutiji sa receptima na jednom malom papiriću kao i većina njenih recepata i stajao je medju gomilom drugih recepata.I ako sam se oduvek prepirala sa njom zbog tih papirića i nikada mi nije bilo jasno što nebi prepisala u svesku tek sam pre nekih godinu dana kad krenula sa ovim blogom i sa sve češćim kuvanjem shvatila u čemu je caka.Pre neki dan sam sebe uhvatila da je moja korpa koja mi stoji na radnom stolu prepuna prepirića na kojima su ispisani uglavnom recepti koje nalazim na internetu i časopisima.Kad sam joj to pokazala samo smo počele slatko da se smejemo i morla sam joj priznati da je potpuno u pravu.Kad udjem u kuhunju da spremam mnogo je lakše imati papirić pored sebe nego veliku svesku koja mi uglavnom smeta.
Nego da se mi vratimo našem receptu.Pre neko jutro ostala sam sama kući i odlučila da iznenadim ukućane sa ovim prelepim pecivom.Uključila sam muziku,zavrnula rukave i krenula.Uglavnom sam do sad izbegavala pripremu pecivu koje se pravi po ceo dan,uglavno mi je delovalo komplikovano i nisam bila sigurna da ja to mogu.Kad sam videla ovaj recept rešila sam da se uhvatim u koštac sa njim i čini mi se da sam uspela.Izgledom možda i nisu potsećale na čuveno francusko pecivo ali ukusom jesu.Jeste da sam ih pravila pola dana i da je bilo naporno ali ne žalim.Dokazala sam sebi da sam sposobna i za kompikovanije recepte.Moj brat se oduševio da je rekao da sam ih toliko razmazila da ću sad morati bar jednom nedeljno da im spremam ovakva peciva.

     

Potrebni sastojci:20gr kvasca,250ml mleka,500gr brašna,60gr šećera,pola kašičice soli,250gr čokolade za kuvanje,250gr margarina,jaje(za premaz)
Način pripreme:
Ugrejati mleko da bude mlako,razmutiti kvasac sa tim mlekom kašikom šećera i brašna i ostaviti da nadodje.U nadošli kvasac sipati so,šećer i dodavati brašno malo po malo dok ne zamesite glatko testo koje se ne lepi.Ostaviti 30-ak minuta na toplom mestu da odstoji.
Premesiti testo i stavite ga 1 sat u frižider da odmara. Podeliti hladni margarin na 4 dela i svakih 15-20 minuta izvadite testo iz frižidera i naseckajte margarin na tanke šnite,preklopite tijesto i rastanjite ga malo. Učinite isto tako sa ostatkom margarina. 
Iseckajte čokoladu na kockice i izvadite testo nakon sat vremena iz frižidera i istanjite ga oklagijom (0,5 cm.)Ja sam testo podelila na 2 dela i napravila 2 rolata.Pospite čokoladu preko testa i urolajte testo.Secite rolat na malo deblje rolate a možete i na pravougaonike kao na slici.
Staviti pecivo na pleh oblozen pek papirom i premažite ih sa razmućenim jajetom. Pecite pecivo 15 minuta ili dok ne porumeni na 225 C.

Нема коментара:

Постави коментар