понедељак, 17. август 2015.

Kroasani

Ovo su kroasani koji mene potsećaju na detinjstvo.Sećam se kad god bi ih mama spremala ja bi se vrzmala oko nje i pomagala joj oko mazanja i redjenja u pleh.Pre neki dan prelistavajći stare recepte naidjem na ovaj recept i odlučim da ukućane iznenadim.Jeste da sam ih pravila nekoliko sati i da se malo zalomilo u kuhinji ali je vredelo.Ukućani su se oduševili i baš smo se lepo zasladili posle ručka.Ovi kroasani se mogu praviti praviti i slatki i slani.Ovoga puta sam se odlučila za slatke sa domaćim dzemom od šljiva u koji sam dodala malo ruma.Rum im je dao prelepu aromu.Ovi kroasani su ukusni čak i sutra dan kao i prvog dana.

   

Potrebi sastojci:kvasac,oko 500ml mleka,3-4 kasike šećera,časa(180ml)jogurta,1kg brašna,malo soli,oko 200 gr margarina,dzem,rum(po želji)
Način pripreme:
Ugrejati mleko(oko 200ml od ukupne količine) da bude mlako,razmutiti kvasac sa tim mlekom kasikom šećera i brašna i ostaviti da nadodje.U nadošli kvasac sipati so,3-4 kašike šećera(u zavisnosti koliko zelite da budu slatke)jogurt, polako dodavati brašno i ostatak mleka da se zamesi testo da se ne lepi.Ostaviti nekih pola sata da nadodje.

Kad testo nadodje prebaciti na pobrašnjenu površinu malo ga doraditi i napraviti 15 loptica.Svaku lopticu razvući u krug i premazati sa isopljenim margarinom i redjati jednu na drugu.Treba voditi računa da vam ostane malo margarina da premazivanje kiflica pre prčenja.Poslednju koru ne premazivati.Prekriti krpom i ostaviti oko pola sata.




















Nakon pola sata podeliti testo na dva dela(meni je tako lakše za razvlačenje)i rastanjiti u veličinu stola.Podeliti na 4 dela a onda svaki od njih na još 4-5 u zavisnosti koliko zelite da kroasane budu velike.
Na svaki trouglić stavite pola kašičice dzema i zaviti kroasan.Prebacati ih u pleh i premazati sa margarinom koji je ostao.Peći ih u zagrejanoj rerni na 250C  dok ne porumene.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар