петак, 11. децембар 2015.

Prebranac

Ni jedna slava nemože proći bez ovakvog pasulja.Ovakav pasulj speremamo često i svi volimo da ga jedemo ali kad ga spremimo za slavu on ima poseban ukus i svi se sa njima oduševljavaju.Ove godine sam ga ja spremala uz maminu pomoć(pravila sam ga prvi put u životu pa mi je ona malo pomagala)i uspeo je.I pored sve druge hrane gosti su jeli uglavnom njega i baš im se svideo.
          
      

Potrebni sastojci:1kg pasulja,4 glavica crnog luka,so,biber,kašičica suvog začina,2 kašičice aleve paprike,ulje
Način pripreme:
Pasulj očistite,ako ima šta da se odbaci,zatim ga lepo operite i stavite u veću šerpu,nalijte vodom i stavite da se kuva poklopljeno.Kad provri odlijte prvu vodu,pa nalijte novu,hladnu i vratite da se kuva.
Biće potrebno oko 2h najmanje da bi se lepo skuvao,a možda i više,zavisi od vrste pasulja,videćete kad se odvoji ona ljuskica od zrna,a možete i kašikom da probate,ako je zrno mekano to znači da je kuvano.
Luk očistite i iseckajte sitno pa na ulju lagano dinstajte dok ne postane staklast,dodajte malo vode i stalno mešajte da ne zagori.
Kada su pasulj i luk gotovi prespite ih u vatrostalnu ili pekač.U šolju od bele kafe sipati ulje,kašićicu suvog začina,2 kašičice aleve,so,biber i to preliti preko pasulja i luka.
Peći u zagrejanoj rerni oko 30-ak minuta dok ne počne da se na ivicama strava korica.

Нема коментара:

Постави коментар