четвртак, 31. децембар 2015.

Garbo torta

Još jednoj godini je došao kraj.U novoj godini vam želim sve najlepše,puno zdravlja,sreće i da se još dugo godina družimo na ovom blogu.Pošto je ovo poslednji post u ovoj godini odlučila sam da to bude torta.
Recept za ovu tortu imamo preko 20 godina i uglavnom je pravimo za slavu ili novu godinu.Moj tata je obožava a verujem da će te i vi zavoleti čim je budete probali.Priznajem da ova torta nije laka za pravljenje i da zahteva malo više vremena ali kad je žavršite neće vam biti žao što ste se mučili.Čokoladni preliv kojim se prelivaju kore ovoj torti daje prelep ukus i upravo zbog toga se torta razlikuje od svih drugih.Ove godine za slavu sam prvi put pravila tortu sama(uz mamin nadzor) i uspela sam da je napravim da dosta liči maminoj.Ukućanima se baš svidelo kako je ispala i naručili su da je za božić ponovo pravim.

                                                                                                 
                                                               

Potrebni sastojci:
Kore X4:4 belanaca,5 kašika šećera,8 kašika oraha(možete staviti i lešnik),1 ravna kašika brašna
Čokoladni preliv:250gr margarina,250gr čokolade
Fil:16 žumanaca,16 kašika šećera,8 vanilin šećera,4 kašike oštrog brašna,2 kašike gustina,700ml mleka,250gr margarina
Način pripreme:
Prvo se kreće sa pravljenjem kora.
Umutiti sneg od 4 belanca,postepeno dodavati šećer.Lagano dodati brašno i orahe mešajući varjačom.Masu sipati u pleh obložen papirom za pečenje koji je podmazan uljem.Rernu zagrejati do 200C,kad se pleh ubaci smanjiti na 150C i sušiti koru oko 20 minuta.
Isto tako uraditi i sa ostale 3 kore.
Kada se ispeku sve kore ostaviti da se ohlade.
Kada su kore ohlade napraviti čokoladni preliv.Margarin istopiti i u to dodati čokoladu.Kore preliti sa ovim prelivom.To bi trebalo da izgleda otprile kao na slici.Pošto je ova torta pravljenjena kasno uveče nisam uspela lepše da uslikam postupak pravljenja.
             
Dok se čokolada steže možete napraviti fil.Mikserom umutiti žumanca,šećer i vanilin šečer.U to dodati brašno i gustin.Smesu prebaciti u posudu za kuvanje naliti hladnim mlekom.Staviti na vartu i stalno mešati dok ne uzavri,kad provri kuvati 2-3 minuta pa skloniti sa vatre da se ohladi.
Umutiti penasto margarin i postepeno dodavati hladan krem.Mutiti dok masa ne postane penasta.
Isfilovati kore sa ovim filom.Gotovu tortu ostaviti da se ohladi najbolje preko noći.
Tortu ukrasiti izrendanom čokoladom.

Napomena:Praveći danas ovu tortu došlo je do male izmene u pripremenju fila.Ja i mama smo pojednostavili pravljenje fila i ovaj način je brži,lakši i što je najvažnije krem je ukusniji.
Mleko sipati u šerpu i zagrejati.Mikserom umutiti žumanca,šećer i vanilin šečer.U to dodati brašno i gustin.Kad mleko počne da se puši dodati margarin.Kada se margarin istopi dodati umućena žumanca i kuvati dok se ne zgusne.Ostaviti fil da se ohladi i onda filovati tortu.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар